18 Şubat 2011 Cuma

Puzzle Piece: Otistik çocuklar için puzzle


Hem öğretmen ve çocuk için otistik bir çocukla iletişim kurmak ya da ortak dili kullanma denemeleri hayal kırıklığı yaratabilir.

Ama tasarım firması Continuum of Boston ofisinde tasarımcıları bir öğretim aracı geliştirmişler. hala konsept aşamasında - ki şu anda süreç ve bazı sorunları çözmeye yönelik uzun bir yol görünüyor olabilir ama en azından böyle denemeler teknolojiyi bu yönde ilerletmeye yardımcı olacaktır

Otistik çocukların sosyal etkileşim ve iletişim ile zorluk çektiğini biliyoruz.
Çok kolay görevleri kavrama zorlukları bilinmekte.

ABA nedir?

ABA ( Applied Behavioral Analysis ), yani "Uygulanmış Davranışsal Analizler" demektir. yani, otistik çocuklarla iletişimlerde, deneyimlenmiş iletişim yollarının başarılı olup olmadığının takibi ile gelişir. gelişim yolu bu puzzle üzerinde şöyle işliyor:
Öğretmen çocuğa bir soru sorar. Çocuk eğer doğru cevap verirse, gülen yüz kartı kazanır.
Öğretmen veri, doğru ya da yanlış kaydeder. Beş doğru cevaptan sonra,çocuğun tedavisi için uygun yol belirlenir ve uygulanır.

Etkili olabilmesi için, bu süreç olan 20 ila 40 saat bir hafta boyunca tekrarlanmalıdır. Bu,zor bir süreç ve gerçekten yıllardır değişen hiç bir şey olmadı. Bunların yanında sağlık konularında çözümler üretmek giderekgayet kolaylaştı, çünkü ebeveynler artık çocuklarının sosyal hayatta başarısız olacağından endişelenerek ve merak ederek bu işin içine girmektedirler. 150 çocuğun 1'inde görülen bu kişilik bozukluğunu en aza indirgemek ve olağan hayata adaptasyonu sağlamak amacıyla ,sürekli bir ekip atandı.
Bu kişiler süreci iyileştirmek için neler yapabileceğini araştırmak için yola çıktı.


Boston'da bir banliyö okulunda okulda otistik gençler ile öğretim üyeleri gözlemleyerek başladı.

ÇÖZÜM?


Puzzle Piece ile, bir çocuk bir barkod ile özdeşleşmiş bir resim kart gösterilir. O doğru bir şekilde tanımlar ise, öğretmen "onay" tuşuna basar,kaydetmek için düğmesine basar ve bir gülen yüz çocuğun tarafında görünür.
Yanlış varsa, o veri kayıtları"X"e basarak tutulur. gülen yüz görünmez.

oturum tamamlandığında, çocuğun sonuçları ,çocuğun üstüne bağlanmış USB dongle ile, ebeveynlere yollanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder