18 Şubat 2011 Cuma

Proloquo2Go™ (ve otizm açısından hadikapları)


Proloquo2Go™ konuşma zorluğu çeken insanlar için, iphone ve ipad üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, ücretli bir uygulamadır. hedef aldıkları kitle genelde "kelimeleri yerinde kullanamayan" ve bunun yanında konuşma zorluğu çeken, kelimelerin anlamlarını karıştıran veotiztizm teşhisi koyulan kişiler. kelime dağarcığını basit bir dil ve bolca basit görselle tamamlayan bu uygulamayı bir inceleyelim dedik.


KOLAY ANLAŞILABİLİR BİR YAKLAŞIM

Arayüz örneğinden görebileceğimiz gibi, kişiye kelimeleri "açıklayıcı" bir yaklaşımda bulunan Proloquo2Go™ ilgi çekici renkleriyle kullanıcının dikkatini toplayıp kullanabileceği kelime ve konuşmada söylemek isteyip cümle içinde anlamlandıramadığı pek çok kelimeyi öğretme ya da kullanma seçeneği ile karşımızda. özellikle çocukların anlayabilmesi için çok basite indirgenmiş görselleri, kısa açıklamaları ve doğrudan anlamları kullanılan kelimeleriyle gayet anlaşılabilir görülüyor.

BİR KELİME BİR GÖRSEL
Proloquo2Go™ konuşma ya da cümle kurma esnasında, örnekte gördüğünüz gibi "bağdaştırma" ve "görselleştirme" konusunda bize yardım sağlamakta.

HANDİKAPLAR

Proloquo2Go™ 7000'i aşkın kelime dağarcığı ve her birini açıklayıcı görselleriyle,gerçekten işe yarar bir buluş. konuşma zorluğu çeken çoğu kişiye yardımı olacağı düşünülen ya da savunulan bir uygulama olan Proloquo2Go™, otizm ile yaşayan bireylere ne yarar sağlar? ya da ne sağlamaz?

Otizm yaşayan bireylerle konuşma yolu tek kanallı ya da taraflı öğretilemez, aynı zamanda öğrenilir. çokça çeşidi olan bu kişilik bozukluğunu yaşayan her bir birey, farklı yaklaşımlarla anlaşılabilmektedir. Bize bir takım bilgileri vermeyi isteyen otizmli bireyin hangi kanalı kullandığını bilmemiz,öğrenmemiz gerek; bununla beraber, bizim de onlarla iletişime geçmemiz için, bizlerin de ortak dillerine yakın bir dili öğrenmemiz gerek. Belki her biri için.

Proloquo2Go™ ise, bunu tek bir ortak dile indirgemektedir. ancak otizm yaşayanların çoğunun bu arayüzü "öğrenmeye" yanaşacağı muammadır. her şeyi doğrudan öğretme konusunda yararlı bir uygulama,ancak "kullanma" konusunda kafalarda soru işareti yaratacağı kesin.

Daha fazla bilgi için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder